Propietats i usos del kuzu
El kuzu és un midó obtingut de la Pueraria Lobata, una planta molt utilitzada en la medicina tradicional xinesa i les arrels de la qual poden arribar a créixer fins a dos metres de profunditat.
Aquest midó va començar a ser utilitzat fa més de 1.400 anys com a tractament per tractar l'alcoholisme a causa de la seva eficàcia per alleujar els dolors de cap i els vòmits.
En l'actualitat, es fa servir especialment per ajudar en problemes gastrointestinals. El seu alt contingut en flavonoides ajuda a reduir el dolor abdominal i millora el flux sanguini en aquesta zona, alleujant els símptomes de males digestions, aires, inflamacions abdominals, gastritis, etc.
És un remei molt eficaç per regular el trànsit intestinal, i està especialment indicat en casos de diarrea. Per a aquests casos, així com per als relacionats amb el sistema digestiu, resulta molt útil la beguda coneguda com a ume-sho-kuzu, una combinació de kuzu, umeboshi i tamari, el resultat de la qual és altament alcalinitzant. Trobaràs la recepta al final de l'article.
A més, gràcies al seu alt contingut en midons resistents, el seu consum habitual, ajuda a millorar la nostra microbiota intestinal, afavorint el desenvolupament de bacteris beneficioses. Per consumir-lo a diari, pots utilitzar-lo per espessir les teves sopes o cremes. Té una capacitat espessidor més alta que altres midons i a més en tenir un sabor neutre, no alterarà el sabor dels teus plats.
El kuzu és també conegut per les seves propietats ansiolítiques. Té un efecte relaxant que ajuda a alleujar moments d'estrès, sent molt efectiu per a dolors de cap, migranyes i tensions.
Aquestes propietats, són les que el converteixen en un aliat quan volem deixar de fumar, de beure o superar qualsevol tipus d'addicció. Estudis recents de la Harvard Medical School, demostren que el kuzu ajuda a reduir el consum d'alcohol en bevedors habituals.
Per beneficiar-se al màxim dels seus efectes relaxants, el pots preparar amb suc de poma calenta. Aquesta beguda és ideal també quan els nens estan nerviosos o no poden dormir. Com que és dolç i de textura cremosa sembla més un postre que un remei medicinal, i en general els encanta i no tenen cap problema per prendre-la. De fet, pot acabar demanant-la quan no se sentin bé. Trobaràs la recepta al final de l'article.
El poma-kuzu resulta a més molt útil per alleujar dolors associats a la menstruació. Pots començar a prendre'l a diari la setmana abans del període, segur que notaràs la diferència.
I no podem oblidar el seu ús estès en casos de processos gripals. El kuzu alleuja els símptomes de refredats, baixa la febre i ajuda a recuperar la vitalitat. En aquests casos seria interessant prendre'l amb la beguda ume-sho-kuzu un cop al dia.
El seu ús a la cuina és cada vegada més freqüent. A més d'utilitzar-se com a espessint per a sopes, el pots utilitzar per preparar salses i quallar tartaletes dolces o quiche de verdures. Les melmelades espessides amb kuzu queden brillants i guanyen en color, mantenint el seu sabor original.
També resulta interessant el seu ús per millorar les tempures. Les fa més cruixents i absorbiran menys oli.
T'estaràs preguntant com fer les preparacions, el procés és senzillesa. El kuzu es presenta habitualment en forma de grums que s'assemblen a la tendresa. Per calcular la quantitat correcta de kuzu a utilitzar cal partir el grum per fer-lo pols i poder mesurar millor la quantitat de producte que necessites.
Per trencar-lo, simplement pressiona amb la part del darrere d'una cullera sopera i veuràs que es desfà fàcilment. Un cop t'hagis familiaritzat amb el seu ús, seràs capaç de calcular la quantitat que necessites sense haver de trencar-lo.
Un cop tens la quantitat desitjada, és aconsellable diluir-la en una mica d'aigua freda, això evitarà que es formin grums quan ho posis a la calor.
Un cop diluït, pots afegir la quantitat necessària de líquid i després posar-lo en un caç al foc. La primera delució en poca aigua és més pràctica i manejable que diluir-lo en la quantitat de líquid total que t'indiqui la recepta.
Un cop la preparació està al foc, com amb qualsevol midó, és molt important ser aquí, presents i remoure amb freqüència per evitar que la preparació s'espeís en grums. Sabràs que el kuzu està llest quan canviï de color, al principi té un to blanquinós que es torna translúcid amb la calor, notaràs a més que ha començat a espessir. Aquest procés és molt ràpid i no sol durar més de 2 o 3 minuts.
Receptes:
Ume-sho-kuzu
- Dissol una culleradeta de postres de kuzu en una mica d'aigua freda.
- Afegeix aquesta dilució a una tassa de te kukicha ja preparat i col·loca-ho tot en un caç (si no disposes de te kukicha pots preparar-ho amb aigua).
- Cuina la beguda a foc baix, sense deixar de remoure fins que comenci a espessir i canviar de color.
- Afegeix ara 1 culleradeta de postres de pasta umeboshi i barreja bé.
- Un cop dissolt, afegeix 1/2 culleradeta de postres de tamari.
- Remou, deixeu-ho al mínim un parell de minuts i apaga. Tòmal calent.
Illa-kuzu
Dissol una culleradeta de kuzu en una mica de suc de poma.
- Afegeix aquesta dilució a una tassa de suc de poma biològic i col·loca-ho tot en un caç.
- Cuina la beguda a foc baix, sense deixar de remoure fins que comenci a espessir i tornar-se transparent.
- Apaga i tòmal calent. Que ho gaudeixis!
Publicat a:
Ingredients