Cinc aliments imprescindibles de la macrobiòtica per començar a seguir un estil de vida saludable
- L'alimentació macrobiòtica és rica, variada i senzilla alhora. La recerca de l'equilibri a través dels aliments resulta en una simplificació dels seus principals ingredients, que són senzillament aliments en el seu origen tal com ens els ofereix la natura: sense processar ni manipular, integrals i biològics.
- Una alimentació que realment nodreix principalment dels productes que ens dona la terra, deixant per a ús ocasional els anomenats "aliments" que trobem manipulats, processats i envasats a les prestatgeries dels nostres supermercats.
- També s'utilitzen, per suposat, condiments i productes per aportar sabor, creativitat i equilibri a les preparacions, però aquests representen només un petit percentatge de la nostra alimentació.
- La varietat de preparacions, la combinació d'ingredients i la utilització de lledoners i condiments resulten en plats delicadament sabres i equilibrats que tenen com a base els 5 aliments imprescindibles de la nostra alimentació.
- 1. Cereals
- Els cereals són un dels pilars de l'alimentació macrobiòtica. Quan parlem de cereals no ens referim als clàssics per a l'esmorzar elaborats a partir de refinats, sinó al cereal en la seva forma natural, integral i d'origen biològic.
- El cereal integral és una de les millors fonts d' energia. Els seus hidrats són complexos, cosa que es tradueix en una absorció més lenta i una millor estabilitat dels nivells de glucosa en sang.
- L' efecte resultant es tradueix en uns nivells d' energia més estables i regulars que contribueixen, a més, a una major estabilitat emocional.
- Quan consumim el gra de cereal sense refinar també ens estem beneficiant de la seva fibra i el seu germen. Aquest últim és especialment ric en àcids grassos essencials, vitamines i minerals, mentre que la fibra juga un paper fonamental en la prevenció de l'estrenyiment i ajuda a reduir els nivells de colesterol.
- A nivell energètic, el gra de cereal és una llavor a partir de la qual podrà créixer una nova planta. Conserva, per tant, tot el seu potencial i el seu cicle vital. Quan el consumim, connectem amb aquesta energia creadora capaç de generar vida.
- El cereal més utilitzat en l'alimentació macrobiòtica és l'arròs integral, del qual trobaràs una gran varietat: basmati integral, de gra llarg, salvatge, etc. A més de l'arròs, utilitzem mijo, blat sarraïn, quínoa, ordi, amarant, polenta... En la varietat hi ha el gust, veu provant a poc a poc. Tots ells són molt versàtils a la cuina i resulta convenient anar canviant-los segons l'estació.
- 2. Els llegums
- Són un substitut ideal a la proteïna d'origen animal. La majoria d'elles, com cigrons, azukis, mongetes blanques o soja, per exemple, ens aporta proteïna d'alt valor biològic. És a dir, obtenim tots els aminoàcids que necessitem i en proporcions adequades per poder produir la nostra pròpia proteïna.
- Algun llegum necessita complementar-se, com és el cas de la llentifa, però no cal fer-ho en el mateix menjar. Pots consumir cereal al llarg del dia per obtenir una combinació adequada.
- Per evitar la formació de gasos, es poden cuinar amb un trosset d'alga kombu o afegir unes rodanxes de gingebre, llorer o fonoll a la cocció.
- Els llegums són també molt versàtils. Es poden preparar en estofats cuinats a foc lent o en olla exprés si no tens temps, i queden delicioses en amanides o preparades en forma de patés.
- Un dels seus principals avantatges: produeixen sensació de sacietat i benestar, facilitant la relaxació i evitant el picot.
- 3. Les verdures
- Les verdures són les nostres grans aliades. Formen part indispensable d'una alimentació saludable, i no solament com a ingredient dels nostres pèsols, sinó que haurien de ser presents en preparacions específiques.
- Una vegada més, és molt recomanable la varietat. D'una banda, variar el tipus de verdura que consumim en funció del que ens dona la terra a cada estació ens ajudarà a fluir millor amb l'energia del moment. D'altra banda, combinar diferents tipus de verdures en un mateix plat ens aportarà un major equilibri.
- Combinant verdures d'arrel amb verdures rodones i fulles obtindrem un plat més acolorit i apetitós i una energia molt més equilibrada.
- - Verdures d' arrel. Aporten una energia estable i reforcen no només els nostres intestins sinó també la nostra concentració i perseverança: pastanagues, xirivies, naps, daikon, rabanitos, arrel de llot...
- - Verdures rodones. Són habitualment dolços i ens ajuden a relaxar: carbassa, coliflor, bròquil, cols de Brussel·les, berza...
- - Verdures de fulla verda. Milloren les nostres defenses, depuren toxicitat i ens ajuden a calmar la ment i a oxigenar-nos: porros, kale, col gallega, canonges, rúcula, fulles de naps, fulles de rabanets...
- Variar els tipus de cocció de les verdures aportarà creativitat als nostres plats: escaldats, al vapor, saltejats ràpids, fornejats, fermentats i amanides. Són només algunes de les preparacions que pots utilitzar en els teus plats.
- 4. Les algues
- Les algues són, bàsicament, verdures de mar. De fet, són les verdures més antigues que existeixen, i per viure en aquest medi són molt riques en minerals, especialment calci i ferro, així com en molts oligoelements.
- A més de la seva gran aportació de nutrients, són especialment interessants per tenir la capacitat d'eliminar metalls pesants i elements radioactius del nostre organisme. Ajudant també a millorar la nostra salut intestinal i òssia.
- Hi ha una gran varietat d'algues que pots utilitzar: kombu, nori, wakame, arame, agar agar, etc. Al rebost macrobiòtic no falta mai la kombu, que ajuda a la cocció dels llegums i les fa més fàcils de digerir, i la wakame, que s'utilitza especialment en la preparació de la sopa de miso. Només necessites utilitzar una petita quantitat per obtenir tots els seus beneficis.
- 5. Les llavors i els fruits secs
- Són un complement ideal en la nostra alimentació. Rics en àcids grassos essencials i en minerals, haurien de formar part de la nostra dieta diària.
- El sèsam és una de les millors fonts de calci i les llavors de carbassa són especialment riques en zinc. Les ametlles ens aporten més calci que la llet i les llavors de lli i xia contenen gran quantitat de mucílags, beneficiosos per a la nostra microbiota intestinal.
- Un grapat de fruits secs i 1 o 2 cullerades de llavors diàries contribuiran a enriquir els teus plats i la teva salut.
- Abans de consumir-los és recomanable remullar-los. Aquest senzill hàbit facilitarà la seva digestió i afavorirà l' absorció dels seus nutrients.
- Després del remull, pots consumir-los tal qual o torrar-los lleugerament a baixa temperatura.
Publicat a:
Macrobiotica