Anèmia: causes, conseqüències i com ajudar amb l' alimentació.
Al voltant del 25% de la població pateix anèmia, moltes vegades sense tan sols ser-ne conscient.
Amb l'anèmia es produeix una la falta d'oxigenació deguda a la incapacitat dels nostres glòbuls vermells de transportar-lo.
El nostre organisme utilitza oxigen i nutrients per obtenir energia, sense una oxigenació adequada no obtindrem l'energia que necessitem per a la nostra activitat diària i ens sentirem més fatigats.
Els símptomes més habituals són la sensació de fatiga contínua i son, però també pot ocórrer una caiguda inesperada del pèl, fragilitat en les ungles que es trencaran fàcilment o una pell més sensible.
Les causes de l'anèmia poden ser diverses, des de genètiques, fins a menstruacions excessives, en el cas de la dona, o hemorràgies.
També es pot donar per falta de certs nutrients com la vitamina B12 o B9 o per nivells baixos de ferro, cas en el qual seria important esbrinar si la seva presència és escassa en la nostra dieta o per contra hi ha una mala absorció.
Mala absorció:
Hi ha dos aspectes a considerar per assegurar una bona absorció d' aquest mineral.
- a) D' una banda, el nostre estómac necessita un mitjà àcid per poder absorbir bé el ferro.
L' abús d' antiàcids pot produir una pèrdua de la nostra capacitat de generar l' acidesa adequada per a una correcta digestió.
Evita prendre'ls sempre que puguis, si pateixes d'excés d'acidesa prova a prendre una pruna Umeboshi abans dels àpats o la beguda medicinal Ume-sho-kuzu després de menjar. Veuràs com t'ajuden.
Igualment tracta d'evitar les begudes i aigües carbonatades i substitueix-les per begudes que calcin el teu sistema digestiu com begudes o infusions de gingebre.
- b) D' altra banda, L' absorció de ferro es controla des del fetge, on un cop s' assoleixen els nivells adequats, se segrega l' hepcidina, una hormona que evitarà que continuï l' absorció de ferro a nivell intestinal, ja que un excés d' aquest mineral no seria saludable per al nostre organisme.
Però hi ha un altre factor que posa en marxa l'alliberament d'hepcidina, fins i tot si els nivells de ferro són baixos, i és on sorgeix el problema. La inflamació generalitzada allibera hepcidina i té com a resultat una reducció en l'absorció de ferro, encara que aquest mineral estigui present en la nostra dieta.
Una bona salut intestinal és per tant vital per a una correcta absorció de ferro.
Quan als nostres intestins arriben bacteris danyats o cert tipus de menjar, es produeix una resposta immunitària que produeix inflamació.
Els medicaments, la candidiasi o l'estrenyiment crònic, entre d'altres, danyen la nostra salut intestinal, però també el que mengem pot tenir un efecte perjudicial en els nostres intestins.
A nivell d' alimentació, hi ha certs aliments que tendeixen a produir una resposta inflamatòria excessiva, especialment en persones amb una salut intestinal ja compromesa, aquests són:
- • El sucre, els greixos trans i els olis refinats, els aliments processats, les begudes carbonatades, l'alcohol i el blat modern.
Eliminar o reduir la ingesta d'aquest tipus d'aliments seria el primer pas per millorar la nostra absorció de ferro.
A més, seria convenient augmentar el consum d' aliments amb efecte anti inflamatori:
- • Cúrcuma: combinada amb una pizza de pebre negre i unes gotetes d'oli. La piperina serveix de vehicle a la curcumina per distribuir-la per tot l'organisme. Pots utilitzar una culleradeta de postres en la preparació dels llegums o purés.
- • Gingebre: és un altre dels aliments amb més poder antiinflamatori. Utilitzeu-lo ratllat en saltejats, i incorpora un parell de rodanxes en els teus tes. Afegit als estofats de llegums millorarà a més la seva digestió.
- • Verdures de fulla verda riques en clorofil·la: berza, bròquil, rúcula, canonges, verd del porro, etc. Què no faltin a la teva taula, crues, escaldades o lleugerament saltejades.
- • Espècies: orenga, farigola, romaní. ¡Recupera les infusions d'antany! I amani els teus àpats amb les seves fulles fresques per a un toc més mediterrani.
- • Fonts d'omega 3: llavors de lli, llavors de xia, nous, alvocat, oli d'oliva... 1 cullerada de les llavors al dia aportarà grans beneficis per a la teva salut.
Dieta pobra en ferro:
La font alimentària de ferro ha deixat de ser tan important com es creia.
Tot i que el percentatge d'absorció de ferro hemo (d'origen animal) és més gran que el de no hem (d'origen vegetal), avui sabem que és l'hepcidina la que controla que el nostre intestí continuï absorbint aquest mineral. El control intern de l' absorció de ferro per mitjà d' aquesta hormona és el factor que més influeix en la seva absorció, independentment del tipus de ferro que prenguem.
Per assegurar uns nivells adequats tindrem en compte diversos aspectes: una bona aportació d' aquest mineral, els aliments que faciliten la seva absorció i aquells que faciliten la seva pèrdua:
- a) Fonts de ferro: Millorant la seva absorció.
L'alga kombu,wakame o arame ofereixen una aportació important i són molt fàcils d'incorporar en les teves preparacions.
La tekka, un condiment elaborat a base de nap, pastanaga, bardana, gingebre i llot i miso, conté 25 vegades més ferro que la carn. Pots afegir 1 culleradeta en els teus tes i sopes, o amanir els teus menjars espolsant-la per sobre.
Altres aliments rics en ferro: llenties, cigrons, llogues, mijo, llavors de sèsam, llavors de carbassa.
Pren llegum amb freqüència, incorporant un trosset d' alga wakame o kombu en la seva cocció.
Amaneix les teves cremes d'esmorzar amb llavors de sèsam i carbassa i dona preferència al miracle com a cereal per als teus àpats.
- b) Per millorar la seva absorció incloure:
Àcids orgànics:
- • Àcid Cítric: Ciruela umeboshi, puré umeboshi, suc llimona. Incorpora aquests ingredients en els teus lledoners per a un toc àcid.
- • Àcid Làctic: Chukrut sense pasteuritzar, altres fermentats de qualitat. És recomanable prendre 1 cullerada en els àpats.
- • Àcid Màlic: Vinagre de poma sense pasteuritzar. Un altre ingredient interessant per a les teves vinagretes.
Betacarotens:
- • Alga nori, julivert, dent de lleó, berros, escarola, fulles rave. Verdures i fruites de color taronja: pastanaga, carbassa, boniato, albaricoc, albaricoc, meló, etc.
- • Algunes verdures de fulla verda són una bona font de vitamina A, incorpòr-les en les teves amanides i consúmeles crues.
Vitamina C:
- • Combinada amb els llegums, augmenta x 6 la seva absorció.
- • Pebrot vermell, pebrot verd, bròquil, col Brussel·les, coliflor, kiwi, maduixot, llimona, taronja, mandarina.
- • Per mantenir la vitamina C de les verdures no les cocins en excés. Les crucíferes en escaldat no necessiten més de 3 minuts de cocció.
- c) Principals lladres de ferro:
- • Acid oxàlic: espinacs, remolatxa i bledes
Solució: Descarta la primera aigua de la cocció.
- • Àcid fític: cereals, fruits secs, llavors i llegums
Solució: Remulla sempre aquestes llavors i tira l' aigua de remull. Si pots, incorpora 1 cullerada de vinagre de poma o suc de llimona per litre d'aigua de remull. L' aigua acidificada, ajudarà a la fermentació i reduirà encara més l' àcid fític.
- • Tanins: vi, te, cafè, garrofa o xocolata
Solución: evita els tes reposats durant més d' 1 hora o combínals amb llimona.
Article escrit per Isabel Moreno, consultora macrobiòtica i creadora de Macrosano